Advertise with ProbeTalk - click here to find out how!
Advertise with ProbeTalk - click here to find out how!

ProbeTalk.com Forums

Go Back   ProbeTalk.com Forums > Photography, Video, Photoshop > Probe Pic & Video Post

Notices

Probe Pic & Video Post Post your PROBE-RELATED pics and Videos here!

Reply
 
Thread Tools
Old April 22nd, 2008, 05:01 PM   #1
wannaberockstar
Donating Member
 
wannaberockstar's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: University City, MO
Posts: 229
Please check my timing!

Hey guys:

I am hoping that you veterans out there can tell me if my timing is off. I just bought this KLZE and I want to be extra sure that the timing belt is installed correctly. Everything looks okay to me except the front cam sprocket. It seems to be a little off, but I'll defer to you.

Here is the crank sprocket:


And the rear cam sprocket:


And finally the front cam sprocket:


I seriously appreciate your help!
__________________
Tim


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
wannaberockstar is offline   Reply With Quote
Old April 22nd, 2008, 05:12 PM   #2
JKpgt96
Drives Light Blurple Car
 
JKpgt96's Avatar
 
Join Date: Aug 2000
Location: St. Louis, Missouri
Posts: 12,722
To me, both of them look a smidge out (they both look advanced just a touch), but I would spin it around a couple times to see if the slack would work itself out and you would be alright.
__________________
John Kessler - 'The Original Mayonnaise'
'95 Probe GT- Blurple-ish, SSR Integral A2s, D2 Coilovers, Renault Laguna Lip SOLD
'96 Probe GT-Bolt-Ons, MS1 v3.0, Custom Suspension, The original Tri-Flow Turbo Cams, etc..Sold, and missed

New? From Missouri/S. Illinois/Kansas area? Let me know!
'95 M3/2/5-S366 2J Swap in progress
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
JKpgt96 is offline   Reply With Quote
Old April 22nd, 2008, 05:52 PM   #3
FWP!
PT Inner Circle
 
Join Date: Feb 2000
Location: Phoenix, AZ
Age: 34
Posts: 15,674
You're not going to get it any better.
__________________
2007 Audi RS4
Past: '05 Audi S4, '88 626 turbo, '93 red PGT, '94 white PGT, '95 Purple PGT, '95 Red PGT, '00 MGT, '07 Mazdaspeed3
The mom's car: White on black GTS, 5 speed, tint.
FWP! is offline   Reply With Quote
Old April 22nd, 2008, 07:32 PM   #4
SuperSquid
It's all J-dogg's fault
 
SuperSquid's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Location: Orlando
Age: 42
Posts: 10,732
I'm just sooo used to using the dual dots on the rear cam that line up with the valve cover....using that single one doesn't look right to me.
__________________
'94 teal w/black int. some sort of sts, 65mm DE TB full KL31 ZE, CAI, Phenolyc spacers, mx3 flywheel, pacesetter headers, 2.5" exhaust, stainless brake lines, MS and LC-1. Charter member Club 15.2 - Mustang Dyno - 187/169 @the wheels
'90 White GT "Pearl"....uh ohzzzz...I gotz turboz.
'96 SE & '93 "Red-Eye" smashed and trashed.
SuperSquid is online now   Reply With Quote
Old April 22nd, 2008, 08:37 PM   #5
gandarilla
Donating Member
 
Join Date: Aug 2001
Location: Centreville,VA
Age: 32
Posts: 868
get the align teeth painted with liquid paper. seems to me to be on time...
__________________
BIGGEST WHP MAZDA MX6 KL EVER-----KLZE with PAUTER Rods and Wiseco Pistons 8.5:1 ...........553whp and 495tq@28psi and still running....
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


1997 Silver Frost PGT... like new...


dude, your email address isn't working ~admin
gandarilla is offline   Reply With Quote
Old April 22nd, 2008, 09:02 PM   #6
Workman
Juiced Member
 
Join Date: Jun 2005
Location: Creston, Ohio...
Posts: 819
Looks like your belt's kinda frayed on the edge in spots. Any issues with the belt "walking" while its running? As for the timing, that really is as good as its gonna get. Are you having any problems with it running or just curious?
__________________
1995 Lincoln Mark VIII
I'm getting old... my sports car has air ride.
Workman is offline   Reply With Quote
Old April 23rd, 2008, 05:25 AM   #7
wannaberockstar
Donating Member
 
wannaberockstar's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: University City, MO
Posts: 229
I haven't fired it up yet (it's out of the car.) I checked the timing alignment with my DE motor, and it seems to be in line with the DE's timing marks. It's just not -exact- which bothers me slightly. I played around with it last night and moved it around slightly. This particular situation is the best.

Thanks for your input, I really appreciate it.
__________________
Tim


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
wannaberockstar is offline   Reply With Quote
Old April 23rd, 2008, 05:12 PM   #8
1993fpgtatx
PT Master
 
Join Date: Jun 2005
Location: Kenosha, Wisconsin
Age: 27
Posts: 5,675
what effing camera do you have? lol
__________________
93GT. Black/Slammed.
All Motor Straight Neck ZE Swap.
MAF Swap.
All Bolt On's.
1993fpgtatx is offline   Reply With Quote
Old April 23rd, 2008, 06:46 PM   #9
KING6
Supercharged Member
 
Join Date: Nov 2003
Location: Waite Park, MN
Age: 30
Posts: 1,194
The arrow on the crank should be pointing in the the dip. One notch from TDC
KING6 is offline   Reply With Quote
Old July 9th, 2008, 05:56 PM   #10
ImportKillerMan
Member
 
Join Date: Nov 2002
Posts: 268
hey guys question, I had the motor apart and its now going back together. Aglened the cams like the book said. Alls well both stubs on cam line up with head mark. However when i put the R gear on the R and dot do not line up unless i turn the cam. Normal? if some one would tell me how to post a pic i could show u.
ImportKillerMan is offline   Reply With Quote
Old July 9th, 2008, 06:01 PM   #11
halfriceboy
Six Star Member
 
halfriceboy's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Location: Wichita, Pittsburg, Kansas City
Age: 29
Posts: 8,040
looks good, crank it over manually a few times to see if it stays. i always start the engine for about 10 seconds at this time.
__________________
-Jay
ASE Master Certified
ASE L1 Advanced Engine Performance Specialist

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
daily - '95 PGT mtx stock

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
halfriceboy is offline   Reply With Quote
Old July 12th, 2008, 05:14 PM   #12
ImportKillerMan
Member
 
Join Date: Nov 2002
Posts: 268
does the klze's timing belt setting differ from the DE's? im swapping from a de to a ze and i never checked the timing marks on the de. What i did notice is that the ze's gears are not flipible like the de's. also i lined up the cams like the book said. the gear locating pins need to line up with the timing mark which makes the 2 yellow strips on the mesh gears line up. Everyone still follow? I put the L gear on alls well, i go to put the R gear on and the R gears dot doesnt line up. I need to move it clock wise to line up, is this normal? the book doesnt mention this.

???

can anyone verify this as gright or wrong? is that how its should be?

Last edited by ImportKillerMan; July 13th, 2008 at 02:12 PM. Reason: Automerged Doublepost
ImportKillerMan is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 10:53 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.

ProbeTalk.com is not affiliated in any way with the Ford Motor Company, the Mazda Motor Corporation, or any subsidiaries of either company.
All views and opinions expressed on this message board are those of the author and not the owners of ProbeTalk.com.

Locations of visitors to this page